DE OORSPRONG VAN SCHOTSE WHISKY


Waar komt de naam ‘whisky’ vandaan?

De term ‘whisky’ is oorspronkelijk afgeleid van het Gaelische ‘uisge beatha’ of ‘usquebaugh’, wat ‘levenswater’ betekent. Gaelic is die tak van het Keltisch die in de Schotse Hooglanden wordt gesproken.

Wanneer werd Scotch Whisky voor het eerst gedistilleerd?

Whisky wordt al honderden jaren in Schotland gedistilleerd. Er is enig bewijs dat aantoont dat de kunst van het distilleren naar het land had kunnen worden gebracht door christelijke missionaire monniken, maar het is nooit bewezen dat boeren uit de Hooglanden zelf niet hebben ontdekt hoe ze sterke drank uit hun overtollige gerst kunnen distilleren.

De vroegste historische verwijzing naar whisky komt veel later, zegt de heer J Marshall Robb in zijn boek ‘Scotch Whisky’: ‘De oudste verwijzing naar whisky komt voor in de Scottish Exchequer Rolls voor 1494, waar er een vermelding is van’ acht bollen van mout aan broeder John Cor waarmee hij aquavitae kan maken ‘. Een bol was een oude Schotse maat van niet meer dan zes schepels. (Een bushel is gelijk aan 25,4 kilogram)

Toen koning James IV in september 1506 in Inverness was, had zijn penningmeester de rekeningen voor respectievelijk de 15e en 17e van de maand: ‘For aqua vite to the King.​. ’En‘ For ane flacat of aqua vite to the King.​​Het is waarschijnlijk dat de aquavitae in dit geval drank was.

De vroegste verwijzing naar een distilleerderij in de Acts of the Scottish Parliament lijkt in 1690 te zijn, wanneer er melding wordt gemaakt van de beroemde Ferintosh-distilleerderij die eigendom is van Duncan Forbes uit Culloden.

Er is ook een verwijzing naar het distilleren in een privéwoning in de parochie van Gamrie in Banffshire in 1614. Dit komt voor in het register van de Privy Council, waar een man die beschuldigd werd van de misdaad van inbraak in een privéwoning, gecombineerd met mishandeling, werd beschuldigd. zei een ‘aquavitie’ te hebben omvergeworpen.

Een van de vroegste verwijzingen naar ‘uiskie’ komt voor in het begrafenisverslag van een Highland Laird rond 1618.

Een niet-gepubliceerde brief van februari 1622, geschreven door Sir Duncan Campbell van Glenorchy aan de graaf van Mar, meldde dat bepaalde officieren die door de koning naar Glenorchy waren gestuurd, het beste amusement hadden gekregen dat het seizoen en het land toestonden. Er stond: ‘Want ze willen geen wijn of aquaviet.’ Deze ‘aquaviet’ was ongetwijfeld lokaal gedistilleerde whisky.

Een andere schrijver bevestigt dat aquavitae af en toe deel uitmaakte van de huur die voor Highland-boerderijen werd betaald, in ieder geval in Perthshire, maar er wordt geen daadwerkelijke datum voor deze praktijk gegeven.

WHISKY TERMINOLGIE

Wat is een enkele (single) whisky? Een enkele (single) whisky is het product van een bepaalde distilleerderij. Wat wordt bedoeld met versuikeren? […]

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare