WHISKY TERMINOLGIE

Wat is een enkele (single) whisky?

Een enkele (single) whisky is het product van een bepaalde distilleerderij.

Wat wordt bedoeld met versuikeren?

Versuikeren betekent omzetten in suiker. Bij het distilleren van whisky verwijst het naar het proces dat plaatsvindt tijdens de mout- en mash-tun-stadia waarbij enzymen in de mout, diastase genoemd, het zetmeel in de granen omzetten in suiker, klaar voor de fermenterende werking van de gist.

Wat is diastase?

Wanneer temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden de kieming bevorderen, scheiden het embryo en de bijbehorende delen van het gerstekorrel een mengsel van enzymen af, algemeen bekend als diastase. Deze werken om het zetmeel in de gerst te modificeren en oplosbaar te maken, zodat het in een later stadium kan worden omgezet in maltose.

Wat is wort?

Wort is de vloeistof die uit de beslagkuip wordt getapt waarin de gemoute en ongemoute granen met warm water zijn gepureerd. Wort bevat alle suikers van de mout en bepaalde secundaire bestanddelen. Na afkoeling wordt het naar de gistvaten gevoerd. In moutdistilleerderijen worden de granen allemaal gemout; in graandistilleerderijen wordt slechts een deel gemout, de rest ongemout. In sommige gevallen scheiden graandistilleerderijen het wort niet af, maar geven ze de volledige puree door aan de fermentatievaten.

Wat is wassen?

Het wort of beslag wordt technisch gezien wash zodra er gist wordt toegevoegd om de gisting te starten. De term wordt echter meestal gebruikt om te verwijzen naar de vloeistof aan het einde van de fermentatie. Het is de wash die de grondstof vormt van de eerste destillatie in het potstill-proces en van de enige destillatie in het Patent Still-proces.

Wat is de pot-still-distillatie?

Malt whisky wordt twee keer gedistilleerd – hoewel een paar distilleerderijen misschien een derde distillatie ondernemen – in pot stills die lijken op enorme koperen ketels.

De geest wordt als een damp uit de gefermenteerde vloeistof verdreven en vervolgens weer gecondenseerd tot een vloeistof.

Bij de eerste destillatie wordt de gefermenteerde vloeistof of wasvloeistof in de wasketel gedaan, die ofwel direct door vuur of door stoomverwarmde spiralen wordt verwarmd.

In dit stadium bevat de wasvloeistof gist, ruwe alcohol, wat onvergistbare stoffen en de bijproducten van fermentatie. Tijdens het koken van de was vinden er veranderingen plaats in de bestanddelen die essentieel zijn voor de smaak en het karakter van de whisky.

Terwijl de was kookt, gaan de dampen door de hals van de ketel en gaan dan door een watergekoelde condensor of een worm, een gewikkelde koperen buis met afnemende diameter ingesloten in een watermantel waardoor koud water circuleert.

Hierdoor worden de dampen gecondenseerd en wordt het resulterende distillaat, bekend als lage wijnen, opgevangen om opnieuw te destilleren. De drank die in de wash-still blijft, staat bekend als pot ale of burnt ale en wordt meestal behandeld en omgezet in oplosbare stoffen van de distilleerder voor diervoeder.

De lage wijnen worden weer gedistilleerd in de spirit nog, qua uiterlijk en constructie vergelijkbaar met de wash still, maar kleiner omdat het grootste deel van de vloeistof die moet worden verwerkt minder is. Drie fracties worden verkregen uit de destillatie in de distilleerderij. De eerste wordt voorafjes genoemd, de tweede vormt de drinkbare geest en de derde wordt schijnbewegingen genoemd. De voorschoten en schijnbewegingen worden teruggevoerd naar het proces en opnieuw gedestilleerd in de geest, nog steeds met de daaropvolgende lading van lage wijnen. Het residu in de destilleerderij, de gebruikte droesem genoemd, gaat verloren.

In het geval van de spirit still, het ontwerp van de distilleerderij, de hoogte van de kop (of bovenkant) van de distilleerderij en de hoek van de pijp met grote diameter of de lierarm die de kop met de condensatie-eenheid verbindt, zijn allemaal erg belangrijk en hebben een effect op het distillaat.

De pot is door de eeuwen heen nog steeds weinig veranderd in het algemene ontwerp.

Wat is nog steeds patentdistillatie?

In tegenstelling tot moutwhisky wordt graanwhisky continu gedestilleerd in een Patent Still. Dit wordt ook wel de Coffey Still genoemd, naar Aeneas Coffey, die het in 1831 ontwikkelde.

Stoom wordt in de basis van de analysator gevoerd en hete was in de bovenkant. Terwijl de twee elkaar ontmoeten op het oppervlak van de geperforeerde platen, kookt de was en stijgt een mengsel van alcoholdampen en niet-gecondenseerde stoom naar de bovenkant van de kolom. De gebruikte was loopt naar beneden en wordt van de basis afgevoerd.

De hete dampen komen de gelijkrichter aan de basis binnen en als ze door de kamers stijgen, condenseren ze gedeeltelijk op de secties van een lange spoel waar wasgoed doorheen stroomt. De spiritusdamp condenseert aan de bovenkant van de gelijkrichter en wordt afgevoerd via een watergekoelde condensor naar de spirituskluis en verder naar de spirit-ontvanger. Zodra de gedistilleerde drank begint te verzamelen, loopt deze continu door tot het einde van de distillatie.

Vanwege het bij dit proces aanwezige rectificerende element is het distillaat in het algemeen lichter van aroma dan de meeste moutwhisky’s. Het heeft daardoor een milder karakter en heeft minder tijd nodig om te rijpen.

Wat is de worm?

De worm en het omringende bad van koud stromend water, of wormbak, vormen samen de condensoreenheid van het vervaardigingsproces van de potstill. De worm zelf is een gewikkelde koperen buis met een afnemende diameter die met de lierarm aan de kop van de pan is bevestigd en continu koud wordt gehouden door stromend water. Daarin condenseren de dampen van de nog steeds. Gevoed door het destilleerapparaat, voedt het op zijn beurt het ontvangende vat met het gecondenseerde destillaat.

De worm wordt geleidelijk vervangen door de modernere buisvormige condensor.

Wat zijn lage wijnen?

Dit is de naam die wordt gegeven aan het product van de eerste distillatie in het vervaardigingsproces van de pot still. Het is het destillaat dat wordt verkregen uit de wassing en bevat alle alcohol en secundaire bestanddelen en wat water. Het vormt de grondstof van de tweede distillatie, die wordt uitgevoerd in de Spirit Still. De schijnbewegingen en voorslagen worden toegevoegd aan de lage wijnen als de drank nog steeds geladen is.

Wat is pot ale?

Pot ale, of gebrand bier, is de vloeistof die in de wash-still blijft na de eerste destillatie in het pot-still-proces. Het is het residu van de wash na de extractie door destillatie van de lage wijnen.

Wat zijn voorafschieters?

Foreshots is de term die wordt gebruikt voor de eerste fractie van het distillaat die wordt ontvangen tijdens de distillatie van de lage wijnen in de gedistilleerde drank die nog wordt gebruikt in het productieproces van de pot still. Ze vormen de eerste ruwe runnings van deze tweede distillatie en hun verzameling wordt beëindigd door het oordeel van de stillman. De volgende fractie van het destillaat is de drank. De voorslagen worden samen met de schijnbewegingen teruggebracht naar de destilleerderij.

Wat zijn schijnbewegingen?

Feints is de naam die wordt gegeven aan de derde fractie van het distillaat die wordt ontvangen van de tweede destillatie in het pot-still-proces. Ze vormen de ongewenste laatste runnings van de distillatie. Zoals hierboven opgemerkt, worden ze teruggestuurd met de voorafschieters naar de Spirit Still wanneer deze wordt opgeladen met lage wijnen.

De term wordt ook toegepast op de eerste en laatste runnings van de Patent Still, waarin ze worden teruggevoerd naar de was voor herdestillatie.

De schijnbewegingen en voorschoten van de laatste distillatie van het seizoen worden bewaard om toe te voegen aan de eerste lage wijnen van het volgende seizoen.

Wat wordt er besteed?

Bestede droesem is het residu in de Spirit Still na de destillatie van de voorafschieters, drinkgeest en schijnbewegingen. Ze worden meestal behandeld en verloren gegaan.

Wat is draf?

Draff is de bostel die in de beslagkuip achterblijft nadat de likeur, wort, is afgetapt. Het vertegenwoordigt in de regel ongeveer 25 procent van de eventuele mout- en ongemoute granen die in de beslagkuip worden gedaan. Draff geniet van een grote markt als veevoer.

Wat zijn de belangrijkste bijproducten van Scotch Whisky?

De vloeistoffen en vaste stoffen die overblijven na destillatie worden niet verspild en mogen ook geen rivieren of kustlijnen vervuilen. De Schotse whisky-industrie heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in het ontwikkelen van methoden om het distillatieresidu te behandelen, zodat het nu een belangrijke bijdrage levert aan de diervoederindustrie.

De meeste distilleerderijen hebben nu fabrieken voor bijproducten of, in het geval van kleinere distilleerderijen in afgelegen gebieden, sturen hun afvalmateriaal naar de fabrieken in het gebied die het verwerken tot donkere korrels. Deze zijn extreem rijk aan eiwitten en worden in gepalletiseerde vorm verkocht aan boeren die ze gebruiken om veevoer te verrijken.

Graanwhisky-distilleerderijen winnen gewoonlijk de kooldioxide terug die tijdens de fermentatiefase wordt geproduceerd. Dit heeft verschillende toepassingen in de industrie en bij de productie van frisdranken.

Wat wordt bedoeld met respectievelijk Under Bond- en Duty Paid-verkopen?

(a) Verkoop onder obligaties zijn verkopen waarover de accijns niet is betaald. De goederen worden verzonden naar een douane-entrepot.

(b) Betaalde verkooprechten zijn verkopen waarover de accijns al is betaald.

DE OORSPRONG VAN SCHOTSE WHISKY

Waar komt de naam ‘whisky’ vandaan? De term ‘whisky’ is oorspronkelijk afgeleid van het Gaelische ‘uisge beatha’ of ‘usquebaugh’, wat ‘levenswater’ betekent. […]

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare